Samen Spreken
Samen Denken
Samen Werken

home wie wij zijn wat wij doen en voor wie publicaties contact

Artikelen

Hieronder vindt u een aantal artikelen:

'Zorg voor sporters: een balans tussen machteloosheid en vertrouwen' Erik Boers heeft samen met Esther Schoots en Tessa Backhuijs een congresverslag geschreven voor het blad Sport & Geneeskunde n.a.v. de thema-avond die de Medisch Ethische Commisie VSG organiseerde over dit onderwerp en dat Erik Boers begeleidde (nummer 1, maart 2022).

Erik Boers heeft een bijdrage rond ‘morele intuïties’ geleverd aan het Jaarboek 2021 van de Comenius Leergangen. 

Bijdrage aan adviesrapport over bemeentelijke belangenafwegingen bij archeologisch onderzoek in het kader van ruimtelijke ordening.

Competitie tijdens de Covid-19 pandemie: kan dat, moet dat of mag dat? Erik Boers heeft samen met Esther Schoots en Tessa Backhuijs een artikel geschreven voor het blad Sport & Geneeskunde n.a.v. de thema-avond die de Medisch Ethische Commissie VSG organiseerde over dit onderwerp en dat Erik Boers begeleidde (nummer 1, maart 2021).

Samen nadenken over fundamentele vragen: interview met Liesbeth Palit, oprichtster en bestuurder van Boba Autismegroep, die ons heeft gevraagd om het gesprek over fundamentele waarden in haar groeiende bedrijf mede vorm te geven (Lifestyle Dordrecht, voorjaar 2019).

In grote groepen nadenken over restauratiebeslissingen. Dit artikel van dr. Bill Wei en Erik Boers is opgenomen in het tijdschrift voor toegepaste filosofie 'Phronèsis' (nummer 5, juni 2018).

Reflecties op het Socratisch gesprek over 'Tegenspraak'. Deze reflectie van Erik Boers en Andert Loman is opgenomen in het essay "Weerwoord en waarheid" van Erik Pool, Directeur Participatie (uitgave van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, juni 2017).

Van wijsbegeerte naar bezonnenheid. Deze tekst van Erik Boers is opgenomen in de bundel “Markante vrienden; 100 jaar vrienden van de Internationale School voor Wijsbegeerte”, red. Lieneke Koornstra en Ellie Teunissen (ISVW Uitgevers, 2016).

Wist Socrates iets wat wij niet weten?, een inleiding door Karel van Haaften tijdens het Filosofisch Café Zwolle (september 2015)

Artikel in Tijdschrift voor Gezondheidszorg over Responsieve evaluatie van Integrale Actie (RIA): een methode voor monitoring door stakeholderdialogen over gezondheidsgerelateerde integrale actie (Maastricht University, GGD Zuid-Limburg, Provincie Noord-Brabant, Het Nieuwe Trivium, 6/2015)

Het Socratisch Tweegesprek vervolgd (in katern nr 4 jaargang 2012 van de VFP reageert Erik Boers op het artikel van Kristof van Rossem in het vorige katern)

Een gesprek vol goede vragen (de brochure "Waarde" van het Carmel College publiceert artikel over Socratisch gesprek, maart 2012)

De waarde van verschillen (Erik Boers en Marjo Korrel, TvOO maart 2012)

Filosofie voor managers (Jos Kessels, 2006)

Socrates meets Freud (Erik Boers, 2006)

Hoezo een gesprek? (Erik Boers, 2006)

Waarom eigenlijk? (Jos Kessels en Erik Boers, 2006)

Socratische gespreksvoering Kwaliteit in Praktijk (Jos Kessels, 2004)

Socratisch gesprek en intervisie (Erik Boers en Jos Kessels, 2003)

Wijzen van zien, wijzen van spreken (Jos Kessels, 2003)

Eindelijk een goed gesprek; debat en dialoog als spraakmakers in organisaties (Erik Boers, Peter van der Geer, Jos Kessels, 2002)

Kennisontwikkeling en dialoog (Jos Kessels, 2000)

 
English

Achtergrondliteratuur

Artikelen

Boeken

Interviews

Lezingen

Materiaal

Nieuwsbrief

Podcasts

Presentaties

Recensies

Scripties

Video- en audioclips

Nieuws
15 november 2022: verdediging proefschrift Erik Boers
 
Van weten naar geweten
 
Nieuwsbrief voorjaar 2022
 
De Retraite Zwijgen en Spreken (26 - 28 mei 2022) vindt ook dit jaar online plaats
 
Zorg voor sporters: een balans tussen machteloosheid en vertrouwen
 
Meer nieuws >>
 
Blogs
Verkiezingsuitslag en Morele Intuities | Erik Boers
 
Leer de juiste woorden | Erik Boers
 
Online intervisie, mijn standpunt herzien | Erica Koch
 
Hoezo ambulantisering | Erik Boers
 
Ervaringen met online intervisie en werkzame bestanddelen | Erica Koch
 
Meer blogs >>
 
 

Het Nieuwe Trivium, filosoferen in organisaties | Nicolaas Beetsstraat 11, 5615 JH Eindhoven | 06 - 5516 6147 | info@hetnieuwetrivium.nl |