Samen Spreken
Samen Denken
Samen Werken

home wie wij zijn wat wij doen en voor wie publicaties contact

Boeken

Hieronder vindt u een aantal titels van boeken die wij publiceerden of waaraan wij bij hebben gedragen.

Publieke bezinning; Socratische dialogen over maatschappelijke vraagstukken

Publieke bezinning
(Erik Boers, Dorien Brunt, Sjaak Evers en Saskia van de Werff, 2016)

Waar is ruimte voor publieke bezinning nu kiezers zich vervreemd voelen van de bestaande representatieve democratie? Nu de landelijke overheid zich verder terugtrekt uit allerlei maatschappelijke instituties en de Nederlandse burger aangespoord wordt tot zelfredzaamheid? En hoe kan die bezinning vorm krijgen? Wat is het antwoord op de oproep van burgers om meer zeggenschap en eigenaarschap?
Socrates deed het ons voor, vijfentwintig eeuwen geleden in de jonge democratie van Athene: bezinnende gesprekken voeren met burgers en bestuurders over prangende kwesties. In zijn spoor zijn de auteurs de afgelopen tien jaar betrokken geweest bij Socratische dialogen. Zij presenteren een verrijkt dialoogmodel en beschrijven gelijktijdig de cases die aan dit model ten grondslag liggen. Het biedt praktische richtlijnen voor raadsleden, bestuurders en ambtenaren, voor betrokken burgers en ondernemers, voor gespreksleiders; kortom, voor iedereen die twijfels heeft bij de dominante manieren van beslissen en die op zoek is naar beproefde alternatieven. Klik hier voor de inleiding.
Klik hier voor een recensie. Het boek kan besteld worden via de ISVW.

Het gesprek aangaan
(Erik Boers en Nico Swaan, 2014)

Het boek ‘Overtuigen op het werk’ is opnieuw uitgegeven. Het heeft een nieuwe titel, die de lading beter dekt. Inhoudelijk is er niets veranderd, wel zijn veel storende typefouten er uit gehaald. Het gesprek aangaan laat zien hoe je de psychologie van het beïnvloeden kunt gebruiken om je dagelijkse (werk)gesprekken effectiever te voeren. Het helpt je om je eigen gedrag te analyseren, in kaart te brengen waar jouw voorkeuren en automatismen liggen en waar de speelruimte ligt om de ander te raken en door de ander geraakt te worden. Daarbij vormen de drie dimensies van invloed de kern van een krachtig invloedmodel.
Het boek kan besteld worden à euro 19,90 excl. verzendkosten door een mail te sturen naar info@hetnieuwetrivium.nl.

Pioniers in de praktische filosofie
(Veerle Pasmans, 2014)

In dit boek komen de pioniers van de praktische filosofie in Nederland en Vlaanderen aan het woord. Ze leggen uit hoe ze de filosofie inzetten om prangende vragen te stellen en concrete adviezen te geven aan privépersonen, organisaties en overheden. Een ding hebben hun verhalen gemeen. Ooit waren ze verwonderd. Ze werden geraakt door de schoonheid van helder denken, gingen filosofie studeren en trokken vervolgens met hun kennis de wereld in. Daar vonden ze een steeds groter publiek. Interviews met filosofen: Tinneke Beeckman, Erik Boers, Hans Bolten, Ton Derksen, Hella van den Elshout, René Gude, Alicja Geshinka, Johan Braeckman, Harm van der Gaag, Jos Kessels, Laurens Knoop, Miriam Van Reijen, Kristof Van Rossem, Eddy Strauven, Rob Wijnberg. Veerle Pasmans studeerde filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Het boek kan besteld worden via www.isvw.nl/uitgeverij. Klik hier voor een videofragment.

Levenskunst à la carte
(onder redactie van Joep Wijsbek, 2013)

Het boek bevat een bundeling van een aantal verschillende visies op het thema ‘levenskunst’. Erik Boers is één van de auteurs van het praktische cluster waarin de nadruk vooral ligt op de toepassing van de levenskunst. Het boek kan besteld worden bij info@hetnieuwetrivium.nl.

101 Vuistregels
(Pieter Mostert, 2013)

“Dit boek is een eerbetoon aan al mijn leermeesters. Van hen heb ik geleerd waar het in het onderwijs om draait, waar je aan vast moet houden en waar de verleiding zit om je in de war te laten brengen. Veel van wat over en voor het onderwijs wordt geschreven is verleidelijk, verwarrend verleidelijk, maar daarmee nog niet verstandig. Over dat onderscheid gaat dit boek met 101 vuistregels.” Dit boek is helaas niet meer leverbaar. 

Spelen met Ideeën
(Jos Kessels, 2012)

In Spelen met ideeën laat Jos Kessels de lezer op originele wijze kennismaken met de rijkdom van het filosofisch gesprek en leert hij de lezer zelf zo’n gesprek te voeren. Kessels introduceert hiertoe het zogeheten kralenspel, dat in navolging van Plato’s Ideeënleer vier niveaus van onderzoek doorloopt: waarneming, mening, redenering en inzicht. Zo biedt het spel een verrassende methodiek om kwesties en ervaringen in kaart te brengen en de weg te vinden naar het ‘ware’  idee. Het boek kan besteld worden via
https://www.uitgeverijboom.nl/boeken/filosofie/spelen_met_ideeen_9789461057365/
.

Making Connections
(Erik Boers en Nico Swaan, 2012)

Met Nico Swaan heeft Erik Boers 15 jaar geleden een succesvolle training rond invloedvaardigheden ontwikkeld. Dit programma, Focus op Invloed, wordt inmiddels wereldwijd in vier talen uitgevoerd door zijn collega's bij Learning Consortium. Nu is hun boek ook in het Engels verschenen met de belangrijkste modellen, achtergrond theorie en oefeningen: Making Connections – getting things done with other people.  
Het boek kan besteld worden door een mail te sturen naar info@hetnieuwetrivium.nl of via http://www.abc.nl/search/detailed.php?isbn=9781907498930&valuta=$.

Overtuigen op het werk

Overtuigen op het werk
(Erik Boers en Nico Swaan, 2011)

Met Nico Swaan heeft Erik Boers 14 jaar geleden een succesvolle training rond invloedvaardigheden ontwikkeld. Dit programma, Focus op Invloed, wordt inmiddels wereldwijd in vier talen uitgevoerd door zijn collega's bij Learning Consortium. Nu is hun boek verschenen met de belangrijkste modellen, achtergrond theorie en oefeningen: Overtuigen op het werk (Academic Service, Den Haag, ISBN 978 90 5261 849 4).

Geen vraag? Geen les!
(Pieter Mostert, 2011)

Lesgeven heeft Pieter Mostert altijd een beetje onbehoorlijk gevonden. Eigenlijk hoort dat niet: tegen mensen een verhaal afsteken die je niets gevraagd hebben. Maar zo wordt er veel les gegeven. ‘Er is toch een vraag!’ zeggen docenten en hoogleraren: ‘Wat gebeurt er als de rente hoger wordt?’ ‘Is er leven op Mars mogelijk?’ ‘Wie was Multatuli?’ ‘Daarover gaat dit college.’ En zo neemt de docent aan dat de studenten als vanzelf mede-eigenaar van de vraag zijn. Het boek kan besteld worden via www.expertisevisieblad.nl.

Learning Conversations. The Value of Interactive Learning
Pieter Mostert joined by Meahabo Dinah magano and Gert van der Westhuizen of the University of Johannesburg (2010)

The authors of this book show how learners, through conversations, become active in developing their own understanding and improving their own ideas. This resource book for practicing and prospective teachers:
o explores conversation as a teaching and learning strategy
o presents a wide range of conversation types in a practical way
o shows how conversations can be used in formal as well as informal settings, across different subject areas.
The authors describe a variety of conversation types, drawing on Socrates, Vygotsky and other authors, as well as African oral traditions. They show how in learning conversations participants can explore a wide range of topics by working together towards a shared outcome: learning new ideas and learning about themselves and the world.
This book is published by Heinemann, Cape Town (South Africa) in January 2010.

The Challenge of Dialogue Socratic Dialogue and Other Forms of Dialogue in Different Political Systems and Cultures
(Jens Peter Brune, Horst Gronke en Dieter Krohn met bijdragen van Jos Kessels Erik Boers en Pieter Mostert, 2010)

The twelfth volume of the "Series on Socratic Philosophizing" reflects the international discussion on Socratic philosophizing within a global perspective. This volume throws light on the challenges Socratic Dialogue and other forms of dialogue face in different political systems and cultures. The following sub-topics are discussed: the development of the theory and the practice of Socratic Dialogue, examples of dialogues practised in different political systems, and the role of dialogue in mutual understanding within and between different cultures and in the political and economic sectors. Het boek kan besteld worden via
http://www.lit-verlag.de/isbn/3-643-10962-0

De jacht op een idee
(Jos Kessels, 2009)

In De jacht op een idee laat de succesvolle organisatiefilosoof Jos Kessels zien hoe de ideeënleer van Plato orde kan scheppen in moderne organisaties. Bestuur en besluitvorming worden door snelle communicatie en vluchtige denkbeelden steeds complexer en onoverzichtelijker. Om mensen samen te brengen en bijeen te houden heb je een idee nodig: een visie, doel of ambitie, een essentieel principe dat medewerkers verbindt en energie geeft.
Met aansprekende voorbeelden uit de praktijk laat Kessels zien hoe organisaties op zoek kunnen gaan naar dé idee, welke strategieën daarbij van pas komen en welke hindernissen er moeten worden genomen. Met dit toegankelijke boek biedt Kessels moderne organisaties een uitgebreide uitrusting om op jacht te gaan naar de idee die hen drijft. Het boek kan besteld worden via http://www.managementboek.nl/boek/9789085066798/de_jacht_op_een_idee-jos_kessels

Tijd voor reflectie 
(Dorine Bauduin & Mariël Kanne, 2009)

‘Tijd voor reflectie’ kan medewerkers en leidinggevenden helpen om ethische kwesties in de dagelijkse praktijk van de geestelijke gezondheidszorg te herkennen en bespreekbaar te maken. Tijd voor reflectie is een boek over praktische ethiek in psychiatrie en rehabilitatie. Het boek kan besteld worden via www.swpbook.com/1142


Vrije Ruimte Praktijkboek 
(Jos Kessels, Erik Boers, Pieter Mostert, 2008)

In deze tijden van snelle communicatie hebben professionals grote behoefte aan gesprekken die ruimte geven voor verdieping. 
Het ‘Vrije Ruimte Praktijkboek’ biedt een schat aan werkvormen om zulke gesprekken in een zakelijke omgeving tot stand te brengen. Managementteams, bestuursleden, afdelingsteams of groepen vakgenoten vinden hier instrumenten om op een inspirerende en werkzame manier met elkaar in gesprek te komen. De werkvormen zijn de afgelopen jaren ontwikkeld door de filosofen Jos Kessels, Erik Boers en Pieter Mostert en verfijnd op basis van hun praktijkervaringen in organisaties. Het boek kan besteld worden via
http://www.managementboek.nl/boek/9789085065418/vrije_ruimte_praktijkboek-jos_kessels

Het poëtisch argument 
(Jos Kessels, 2006)

Denken begint met geraaktheid: woorden of beelden die je iets doen, die het hart treffen. Dat uitgangspunt vinden we al bij Socrates, die 25 eeuwen geleden zijn beroemde filosofische gesprekken voerde op de markt van Athene. Het poëtisch argument plaatst die socratische praktijk in de hedendaagse omgeving: mensen ondervragen over hun opvattingen van het goede leven, het spanningsveld zoeken tussen argumentatie en verbeeldingskracht. Dit boek verbindt filosofische reflectie met concrete situaties in organisaties, dagelijkse gesprekken en veel voorkomende handelingsdilemma’s. Het boek kan besteld worden via http://www.managementboek.nl/boek/9789085062059/het_poetisch_argument-jos_kessels

 

Socratic Dialogue and Ethics (Sokratisches Philosophieren)
(Jens Peter Brune en Dieter Krohn met bijdragen van Jos Kessels en Erik Boers, 2005) 

This volume presents the proceedings of the 3rd International Conference on Socratic Dialogue held in Loccum, Germany, in 2000, convened by the Philosophical-Political Academy (PPA, Germany), the Society of Socratic Facilitators (GSP, Germany), the Society for the Furtherance of Critical Philosophy (SFCP, UK) and the Dutch Network of Socratic Facilitators.
The proceedings focus on what Socratic Dialogue can contribute to ethical questions in different social fields. They range from philosophising with children to management consultancy and refer to projects and experiences with Socratic Dialogue in different countries demonstrating how to conduct ethical discourse on a global level.
Het boek kan besteld worden via
http://www.amazon.com/Socratic-Dialogue-Ethics-Sokratisches-Philosophieren/dp/3825863093

 Het socratisch gesprek Meedenkers II

Het Socratisch gesprek
(Jos Delnoij met bijdragen van Jos Kessels, Erik Boers, Pieter Mostert, 2003)

Begeleiders van een Socratisch gesprek geven tijdens een dialoog gewoonlijk niet hun mening. In dit boek staan hun vragen, ervaringen, argumenten en inzichten zwart op wit verzameld. Hoe functioneren de verschillende gespreksvormen? Wanneer werken de gespreksregels belemmerend? Wat heeft de Socratische methode met waarheid te maken? En met filosofie? Dit soort vragen komt in dit boek aan bod. De meeste artikelen bevatten voorbeelden van gevoerde gesprekken. Dit maakt deze bundel geschikt als kennismaking met de methode zowel als verdieping van de methode. Het boek kan besteld worden via
http://www.damon.nl/book/het-socratisch-gesprek-meedenkers-ii


Vrije Ruimte
(Jos Kessels, Erik Boers, Pieter Mostert, 2002)

Klopt het wat we doen? Waar is het ons eigenlijk om begonnen? Wat is de essentie van onze aspiraties? Dit soort vragen speelt een steeds belangrijkere rol in organisaties. Ze beantwoorden is noodzakelijk en lastig tegelijkertijd. Daar is een vorm van gesprek voor nodig gericht op de verheldering van essenties, het opschorten van oordelen, het verwoorden en toetsen van persoonlijke visies. Voorwaarde voor zo’n bezinning is ‘vrije ruimte’, het vermogen te filosoferen. In de klassieke oudheid is een drietal ‘kunsten’ ontwikkeld om dit onderzoek op een systematische en constructieve manier te kunnen uitvoeren: dialectica, retorica en grammatica, samen aangeduid als het Trivium. Het boek kan besteld worden via http://www.managementboek.nl/boek/9789053528273/vrije_ruimte-jos_kessels


Geluk en wijsheid voor beginners 
(Jos Kessels, 1999)

Wat is geluk nu eigenlijk? En wat is wijsheid? Deze vragen – en vele andere – benadert Jos Kessels op filosofische wijze: volgens Socratisch model wordt een opvatting over een filosofisch thema geconfronteerd met een tegenovergestelde mening. Zo neemt de lezer kennis van vele filosofen, van hun manier van denken en van de dilemma’s die samenhangen met het menselijk streven naar wijsheid en geluk.
‘Geluk en wijsheid voor beginners is een uitstekende inleiding in de filosofie. De lezer leert direct zelf te filosoferen, zonder eerst zware theoretische kost tot zich te hoeven nemen.’ de Volkskrant.

Socrates op de markt 
(Jos Kessels, 1997)

Hoeveel flexibiliteit mag je van medewerkers verwachten? Kunnen we als organisatie stelling nemen in politiek-maatschappelijke discussies? Wanneer is schaalvergroting gewenst? Het bespreken van dit soort vragen is vaak geen eenvoudige aangelegenheid. Het gaat immers om complexe, ingrijpende kwesties die gemakkelijk tot principiële meningsverschillen kunnen leiden. Hoe kun je zulke gesprekken aanpakken? Socrates op de markt laat aan de hand van een groot aantal realistische gesprekken zien, hoe de socratische methode concreet kan worden toegepast op actuele vraagstukken in bedrijven en organisaties. Het boek kan besteld worden via http://www.managementboek.nl/boek/9789053523506/socrates_op_de_markt-jos_kessels


Leonard Nelson: De socratische methode
(Jos Kessels, 1994)

Sinds Plato in zijn dialogen de gesprekken van zijn leermeester Socrates nabootste, heeft de socratische methode tallozen gefascineerd. Toch heeft zij in de praktijk maar weinig navolging gevonden. De Duitse filosoof, pedagoog en politicus Leonard Nelson (1882-1927) heeft getracht de socratische methode de centrale plaats terug te geven die haar toekomt in de filosofie. En dat niet alleen theoretisch, in het geheel van de filosofie, maar ook praktisch, in de toepassing van de methode, bijvoorbeeld in onderwijs en politiek. In de vier hier vertaalde opstellen worden de methode en haar filosofische context op toegankelijke wijze uiteengezet. De inleiding schetst een beeld van de ontwikkeling van de methode van Plato via Kant naar Nelson.

 
English

Achtergrondliteratuur

Artikelen

Boeken

Boeken met een bijdrage van ons

Interviews

Lezingen

Materiaal

Nieuwsbrief

Presentaties

Recensies

Scripties

Video- en audioclips

Nieuws
Socratisch cafe Eindhoven: 1 oktober 2018: thema 'eenvoud'
 
Zomerreces: bereikbaarheid bureau Het Nieuwe Trivium
 
Bijdrage aan gymnasiumdag Van Maerlantlyceum
 
In grote groepen nadenken over restauratiebeslissingen
 
Als dagvoorzitter het onderling gesprek aanscherpen
 
Meer nieuws >>
 
Blogs
Remember the Alamo! | Erica Koch
 
Gerede twijfel: Philosophisch Politische Akademie Revisited | Erik Boers
 
25 jaar geleden: mijn eerste kennismaking met het Socratisch gesprek in Duitsland | Erik Boers
 
Patientparticipatie: stamelen en tasten door Loudi Langelaan | Blogs
 
Geslaagde retraite "Zwijgen en Spreken" op nieuwe locatie bij de Dominicanen | Erik Boers
 
Meer blogs >>
 
 

Het Nieuwe Trivium BV, filosoferen in organisaties | Postb. 490 5600 AL Eindhoven | 0646118982 | info@hetnieuwetrivium.nl |