Samen Spreken
Samen Denken
Samen Werken

home wie wij zijn wat wij doen en voor wie publicaties contact

Zwijgen en spreken

Zwijgen en Spreken in eenvoud

In onze wijsgerige retraites verbinden we de stilte van aandacht meditatie met de 'Vrije Kunsten' van Het Nieuwe Trivium. De dialectica als onderzoekend spreken, de grammatica als het vormgeven van onze woorden op schrift en de retorica als een vrijmoedig spreken, combineren we met de rust van aandacht meditatie, binnen de muren van een eeuwenoud klooster.

Door de stilte kom je zwijgend tot jezelf, om je van daaruit, bezinnend, schrijvend en sprekend, te verbinden met de ander. Dit doen we in de vorm van een driedaags Socratisch gesprek, waarin de bovengenoemde elementen een plek krijgen. We spreken en zwijgen. Daarnaast doen we aan yoga, we wandelen en we lezen samen een wijsgerige tekst als aanzet tot ons specifieke thema: eenvoud.

Betekent eenvoud 1. eenvoudig, zonder weelde, zonder opsmuk? Of wellicht ook 2. argeloos; onnozel of onontwikkeld? Zijn er wellicht meer betekenissen? Is dit te betrekken op de geleerde onwetendheid (docta ignorantia) van Socrates en de Middeleeuwse mystiek van Meister Eckhart? Kunnen zwijgen, maar ook spreken bijdragen aan het belang van eenvoud? Hoe verhouden zij zich dan tot elkaar? Waarom is het zo ingewikkeld om eenvoudig te leven? Kan eenvoud vooruitgang belemmeren?

In de najaarsretraite onderzoeken we dit middels Zwijgen & Spreken. We mediteren, lezen en gaan in gesprek over dit thema en het belang ervan in ons leven en binnen onze organisatie(s).We doen dat in een Belgisch klooster waar het goed toeven is. We hebben hier de beschikking over een eigen meditatieruimte en een 17de eeuwse kapel.
We gaan met max. vier deelnemers. 
Als je belangstelling hebt, geef je dan nu op, want met dit kleine gezelschap willen we graag, vooraf al, een ieder spreken over dit thema.

Klik hier om een idee te krijgen van de dagindeling.

'Terugblikkend zijn de meditatiedagen voor mij een kantelpunt. Mijn deelname aan de retraite maakt dat ik vol vertrouwen aan een nieuw avontuur begin.' Deelnemer aan de retraite Zwijgen & Spreken rondom het thema mediteren en schrijven

 'Ik mediteer nu elke ochtend. Over de verbinding van mediteren en schrijven: het met aandacht schrijven brengt mij dicht bij mijn persoonlijke stijl. Ik vertaal vloeiend mijn denken in schrift zonder irrelevante zijsporen. Nu, een paar weken later merk ik dat het nog steeds zo werkt.' Deelnemer aan de retraite Zwijgen & Spreken rondom het thema mediteren en schrijven

Wanneer:
24-25-26 oktober 2019 (met de mogelijkheid om op 23 oktober 's middags al aan te komen)
Locatie:
een eeuwenoud Belgisch klooster
Kosten:
€ 1.250,- (incl. btw en verblijfkosten)
Begeleiders:
Erik Boers en Peter van Hooft

nog nader bekend te maken
 
English

Gespreksbegeleiding

Scholing

Organisatie ontwikkeling

Individuele begeleiding

Socratisch cafe

Agenda

Algemene voorwaarden

 

Het Nieuwe Trivium BV, filosoferen in organisaties | Postb. 490 5600 AL Eindhoven | 0646118982 | info@hetnieuwetrivium.nl |