Samen Spreken
Samen Denken
Samen Werken

home wie wij zijn wat wij doen en voor wie publicaties contact

De bloemist is tegen | Pieter Mostert

Het is stil bij de bloemenman – Kerst en Nieuwjaar zijn voorbij.
Thuis is de kerstboom afgetuigd en staan de dozen met kerstspullen weer op zolder. Voor de lege plek in de woonkamer laat ik een gloedvol rood boeket samenstellen. Terwijl hij daarmee bezig is, is er tijd voor een vraag, bijvoorbeeld of hij alle kerstbomen verkocht heeft. Ja, dat is gelukt, 400 stuks. ‘Maar’, zegt hij’, ik was daar twee weken voor de kerst niet zo zeker van. Je weet nooit met wat voor stunts anderen bezig zijn’. Dan vertelt hij van de supermarkten, hobbymarkten en meubelzaken en hun acties. Maar het meest keek hij toch wel op van een hobbytijdschrift dat de lezers een boom per internet liet bestellen, ‘gratis bij u thuis bezorgd’. Daarvan hoorde hij twee dagen voor Kerst, toen iemand in allerijl een kerstboom kwam kopen. De gratis bezorging zou pas na Nieuwjaar plaats vinden. ‘Ik ben helemaal geen voorstander van internet’, zegt de bloemenman, ‘het maakt de handel dood’. Ik verwonder me over zijn resolute manier van spreken, en ik ken niet veel 35-jarigen die een resoluut tegenstander van internet zijn. Vragen hoef ik niet te stellen; alleen al het feit dat ik hem niet meteen tegenspreek vat hij op als een uitnodiging om wat meer te vertellen: ‘mensen lopen steeds minder over straat’. Inderdaad, het is wel erg stil voor een zaterdagochtend. Wat ze vroeger ‘en public’ deden, doen ze nu thuis: artikelen vergelijken, keuze maken, bestelling plaatsen, levering in ontvangst nemen. ‘De straat gaat naar de knoppen’, zegt de bloemenman, ‘dit gaat nog voor veel problemen zorgen’. Mijn boeket is klaar. Ik zeg dat het er prachtig uit ziet, betaal en geef de bloemist een hand; hij wenst mij een goed weekend. Thuis vertel ik dat de bloemenman aan de overkant tegen internet is’. ‘Hoe weet jij dat?’, zo wordt gevraagd. ‘Dat heeft hij mij zelf verteld’. ‘Maar waarom vertelt hij jou dat hij tegen internet is? Vroeg jij ernaar?’. “Nee hoor, ik vroeg alleen of hij alle kerstbomen had verkocht’.

 Afgelopen zaterdag stond in de Volkskrant een groot interview met Susan Greenfield, gevierd hersenonderzoeker uit Oxford. Ze houdt een pleidooi om elkaar ruimtelijk en lijfelijk te ontmoeten, zodat we ervaren hoe de ander is en zó hoe we zelf zijn. Wat sinds kort ‘sociale media’ heten zijn daarvoor eigenlijk veel te arm, te beperkt en te vlak, zo is haar these. Ik zal de bloemenman eens vragen of hij het interview ook gelezen heeft.

 
English

Erik Boers

Dorien Brunt

Erica Koch

Brunhilde Legeland

Pieter Mostert

Maarten Rienks

Links

Blogs
Verkiezingsuitslag en Morele Intuities | Erik Boers
 
Leer de juiste woorden | Erik Boers
 
Online intervisie, mijn standpunt herzien | Erica Koch
 
Hoezo ambulantisering | Erik Boers
 
Ervaringen met online intervisie en werkzame bestanddelen | Erica Koch
 
Meer blogs >>
 
 

Het Nieuwe Trivium, filosoferen in organisaties | Nicolaas Beetsstraat 11, 5615 JH Eindhoven | 06 - 5516 6147 | info@hetnieuwetrivium.nl |