Samen Spreken
Samen Denken
Samen Werken

home wie wij zijn wat wij doen en voor wie publicaties contact

De dood van Socrates: een schilderij | Erik Boers

 

Bij de aanvang van een Socratisch Gesprek verwijzen we natuurlijk naar Socrates en de manier waarop hij gesprekken voerde. Om dit wat kleurrijker te maken zou je bovenstaand schilderij kunnen tonen. In dit beeld  zitten namelijk veel karakteristieken verwerkt van Socrates’ wijze van leven en denken.

Het tafereel is in 1778 geschilderd door Jacques Louis David (1748 – 1825) en heeft de titel ‘De dood van Socrates’. Het schilderij bevindt zich in het Metropolitan Museum of Art, New York. David wordt wel de huisschilder van de Franse Revolutie genoemd. Hij heeft actief deelgenomen aan die revolutie, ook als politicus. Deze revolutie mondde uiteindelijk uit in de hegemonie van keizer Napoleon, wiens hofschilder hij werd. David heeft dus veel maatschappelijke ontwikkelingen van dichtbij meegemaakt. In zijn classicistische schilderijen poogt hij revolutionaire ideeën vorm te geven. Zoals in dit schilderij: Socrates als martelaar van het vrije woord, het zelfstandig denken.

We kiezen hier bewust voor het woord ‘martelaar’, een christelijke term, omdat het schilderij een religieuze uitstraling heeft en qua kleurstelling, lichtval, groepering veel verwantschap vertoont met Leonardo Da Vinci’s ‘Laatste Avondmaal’: