Samen Spreken
Samen Denken
Samen Werken

home wie wij zijn wat wij doen en voor wie publicaties contact

'Stondpunt', een denkoefening | Erik Boers

“Denken is van gedachten veranderen” 

Bovenstaand citaat uit “De Vriendschap” van Conny Palmen gebruik ik regelmatig tijdens de introductie van een Socratisch Gesprek. De kunst van het samen spreken en samen denken is niet te versterken wat je al weet, hoewel we ons denken daartoe wel vaak inzetten. Maar gedachten vormen het denken dat al achter ons ligt. Al samen sprekend en luisterend ‘van gedachten te veranderen’, dat is pas denken.

Onlangs heb ik een ‘opwarmoefening’ uitgeprobeerd waarin dit ‘van gedachten veranderen’ onderzocht kan worden. Een deelnemer aan onze laatste Leergang Vrije Ruimte  bracht me op het idee. Hij had bij Wim Daniëls (net gestopt als vaste columnist bij “Spijkers met Koppen”) het woord  ‘Stondpunt’ opgevangen: een standpunt dat je achter je hebt gelaten. En daarover had hij een gesprek gevoerd met een groep hoogleraren die hij begeleidt. Briljant vond ik dat. Geïnspireerd ben ik een week later in zijn voetspoor getreden.

Aan een groep bestuurders die samen wilden nadenken over het begrip ‘leiderschap’ heb ik deze oefening als voorgerecht opgediend, en dat werkt wonderwel.

Dit zijn de vragen die ik, na een korte introductie van de oefening, bij hen neerlegde:

  1. Wat is een ‘stondpunt’ van jou, een standpunt dat je achter je hebt gelaten?
  2. Wanneer heb je dat achter je gelaten?
  3. En waarom?
  4. Hoe verliep het ‘afscheidsproces’: waar dook de eerste twijfel op; wat gaf uiteindelijk de doorslag?
  5. Voor welk standpunt heb je het ingeruild?  
  6. Als je zo naar je huidige standpunten kijkt: welk komt er momenteel in aanmerking om wellicht gepromoveerd te worden tot ‘stondpunt’?

Dat leverde een mooie (eerste)  gespreksronde op, bijvoorbeeld over iemand die de opvatting dat zij als directeur alles moest weten achter zich had weten te laten, onder ander geholpen door een confronterende coachingstraject. Ook privéverschuivingen doken op, bijvoorbeeld naar aanleiding van ons onderzoek over het stondpunt: “Nooit meer een vent in huis!”.

Als begeleider moet je wel opletten dat er geen  ‘meningen’ of  ‘oordelen’ worden ingebracht als zijnde een  ‘standpunt’.  Wanneer iemand zijn twijfel  over een ander bijstelt vanwege de inzet die deze toont, is dat een minder ingrijpende ervaring dan wanneer je een moeizaam verworven inzicht (weer) prijs moet geven.  

Tja, wat maakt een standpunt eigenlijk tot een standpunt?  

 
English

Erik Boers

Dorien Brunt

Erica Koch

Brunhilde Legeland

Pieter Mostert

Maarten Rienks

Links

Blogs
Verkiezingsuitslag en Morele Intuities | Erik Boers
 
Leer de juiste woorden | Erik Boers
 
Online intervisie, mijn standpunt herzien | Erica Koch
 
Hoezo ambulantisering | Erik Boers
 
Ervaringen met online intervisie en werkzame bestanddelen | Erica Koch
 
Meer blogs >>
 
 

Het Nieuwe Trivium, filosoferen in organisaties | Nicolaas Beetsstraat 11, 5615 JH Eindhoven | 06 - 5516 6147 | info@hetnieuwetrivium.nl |