Samen Spreken
Samen Denken
Samen Werken

home wie wij zijn wat wij doen en voor wie publicaties contact

Remember the Alamo! | Erica Koch

Op de zonnige middag van 6 maart j.l. luisterde ik samen met Erik Boers naar zowel het Amerikaanse als het Texaanse volkslied in San Antonio, Texas, op het plein bij het monument. Groot gezelschap, bijna iedereen in de linkerhand een Stetson en allemaal de rechterhand op het hart. De gelegenheid was de herdenking van de slag om Alamo, een belangrijke gebeurtenis in de Texaanse onafhankelijks oorlog in 1836.
Het was indrukwekkend maar alleen daarvoor waren we natuurlijk niet naar de USA gevlogen.
Onze opdracht was een 3-daags programma Influencing & Accountability te verzorgen voor een groot internationaal High Tech bedrijf.
Onze deelnemers zijn hoogopgeleide engineers (mannen en vrouwen) die veel van hun tijd achter computerschermen doorbrengen. Tegelijkertijd moeten ze dingen gedaan krijgen van anderen en dat vraagt gespreksvaardigheden. Goed luisteren, vragen stellen, contact maken, vertrouwen opbouwen en toch helder zijn in wat je wilt en verwacht van anderen. Kwalitatief onafhankelijk (‘accountable’) opereren, gekoppeld aan het besef dat je niets kunt bereiken zonder de ander. En die ander zit meestal elders op deze wereld, in een andere cultuur, in een andere tijdzone. En met die ander(en) communiceer je vaak tegelijkertijd middels een telcon, een chatprogramma en de email. Hoe druk je dan persoonlijk je stempel op het overleg?
Na de eerste kennismaking zien we onze deelnemers zichtbaar genieten van de mogelijkheid om face2face met collega’s te sparren, te oefenen en feedback te krijgen. De sfeer is tegelijkertijd zeer geconcentreerd en geanimeerd. Er wordt met volle teugen geleerd. In onze groep van 12 zijn 7 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd, allemaal deel van de Texaanse ‘melting pot’. In die smeltkroes voelen wij ons zeer welkom.
Aan het einde van de training wordt juist deze ontmoeting met elkaar gememoreerd als een, ook voor deze vaak introverte high tech nerds, belangrijke belevenis.

 

 
English

Erik Boers

Dorien Brunt

Erica Koch

Brunhilde Legeland

Pieter Mostert

Maarten Rienks

Links

Blogs
Verkiezingsuitslag en Morele Intuities | Erik Boers
 
Leer de juiste woorden | Erik Boers
 
Online intervisie, mijn standpunt herzien | Erica Koch
 
Hoezo ambulantisering | Erik Boers
 
Ervaringen met online intervisie en werkzame bestanddelen | Erica Koch
 
Meer blogs >>
 
 

Het Nieuwe Trivium, filosoferen in organisaties | Nicolaas Beetsstraat 11, 5615 JH Eindhoven | 06 - 5516 6147 | info@hetnieuwetrivium.nl |