Samen Spreken
Samen Denken
Samen Werken

home wie wij zijn wat wij doen en voor wie publicaties contact

Geslaagde retraite "Zwijgen en Spreken" op nieuwe locatie bij de Dominicanen | Erik Boers

Met twee extra deelnemers zijn wij, Erik Boers en Peter van Hooft, rond Hemelvaart op onze halfjaarlijkse retraite gegaan. Gewoonlijk bivakkeren wij bij de Benedictijnen of Karmelieten, maar ditmaal waren we te gast bij de Dominicanen, gehuisvest aan de rand van een dorp. Voor hen een bijzondere plek, want, als ‘predikheren’ zijn zij vooral gevestigd in steden. Deze locatie vormt o.a. een opleidingscentrum voor novicen. Er komen weer nieuwe broeders bij!

Het klooster kent precies vier gastenkamers. De rest van de ruimtes wordt verhuurd via een aparte stichting. Maar wij waren dus gasten van de broeders: aten mee aan hun tafel, wasten met hen af en schoven aan bij de prachtig gezongen vespers. Een uniek arrangement, dankzij de voorbereidende gesprekken van Peter. Aan tafel mochten we, anders dan bijvoorbeeld bij de Benedictijnen in Doetinchem, met elkaar in gesprek gaan. En dat leverde mooie gesprekken op met deze hoogopgeleide, wereldlijke broeders, waarvan pas één enkele jaren geleden was ingetreden, na jarenlang gewerkt te hebben als jurist bij een financiële instelling.

De ‘binnenkamer’ bood volop ruimte voor onze meditaties en yoga-oefeningen. In een eigen huiskamertje lazen we samen enkele cruciale passages uit de Ethica Nicomachea van Aristoteles. Ons thema was namelijk: ‘het doel in het midden’. Langzaam lezen (‘ruminatio’) over het juiste midden, de dispositie, het redelijk principe en de indicaties hoe je rekening kunt/moet houden met de kromme groei in je eigen hout. Rustig spreken, luisteren, vragen en denken tijdens een Socratische Dialoog over de juiste houding tegenover een volwassen dochter die weer thuis is komen wonen maar zich ogenschijnlijk gedraagt als kind. En tussendoor een prachtige wandeling richting de rivier, pontje over, over de dijk heen en langs de strandjes terug. Het mooie weer droeg bij aan de verlichtende werking van deze driedaagse onthaasting.

De eerste keer op retraite. Ik wist niet wat ik mocht verwachten. Deze dagen bleken een verrijking. Het heeft mij nieuwe inspiratie gegeven tot denken en doen. Een mooie verhouding tussen spreken en zwijgen, denken en (proberen) niet (te) denken. De tekst van Aristoteles en onze toevoegingen daarbij helpen mij om systematisch het midden te vinden en waakzaam te zijn op / minder snel te vervallen in oude patronen. Een fijne sfeer met goed gezelschap. 
Floor van den Bergh (Adviseur klimaatadaptatie en stedelijk ontwerper). Buro Bergh

De retraite heeft voor mij zijn 'doel getroffen'. De combinatie van activiteiten gaf mij een gevoel van ‘juistheid’, het onderzoek was nauwkeurig en bestendig. We hebben dit in goede relatie met onszelf gezocht, hebben onszelf onderzocht en ik heb het gevoel dat de morele kwaliteit van de gevonden antwoorden hoog is. Ik ben wijzer geworden over het midden in mijn eigen onderzoek. Ik vond het zéér aangename dagen. In heel goed gezelschap. 
Luuk (psychotherapeut) van stegmann-psychotherapie

We hebben de grenzen van doelgerichtheid in relatie tot een juist midden kunnen onderzoeken. We deden dat middels aandachtsmeditatie, een Socratisch Gesprek en tekststudie. Die combinatie blijkt steeds weer doel te treffen. Daarnaast was het fijn weer eens binnen de muren van een klooster te mogen vertoeven en te kunnen spreken met de bewoners die leven midden tussen klooster en stad, tussen 'vita contemplativa' en 'vita activa'. Zoals een van hen zei: wij leven de 'vita mixta'. Ook wij hadden daar deel aan tijdens onze retraite: 'rondom het doel in het midden'. Met dank aan allen die dit mede mogelijk maakten.
Peter van Hooft, socratisch boeddholoog en retraiteverzorger van aANZet

 
English

Erik Boers

Dorien Brunt

Erica Koch

Brunhilde Legeland

Pieter Mostert

Maarten Rienks

Links

Blogs
Verkiezingsuitslag en Morele Intuities | Erik Boers
 
Leer de juiste woorden | Erik Boers
 
Online intervisie, mijn standpunt herzien | Erica Koch
 
Hoezo ambulantisering | Erik Boers
 
Ervaringen met online intervisie en werkzame bestanddelen | Erica Koch
 
Meer blogs >>
 
 

Het Nieuwe Trivium, filosoferen in organisaties | Nicolaas Beetsstraat 11, 5615 JH Eindhoven | 06 - 5516 6147 | info@hetnieuwetrivium.nl |