Het Nieuwe Trivium - filosoferen in organisaties

Nieuwsbrief november 2011

Stand up Philosophy 


De Internationale Comenius Leergang zat met een fors probleem, toen de vaste gespreksleider bij de tweedagenlange treinreis van Denver naar San Francisco zich afmeldde. Het Nieuwe Trivium bracht uitkomst. Pieter Mostert, USA liefhebber, pakte het vliegtuig en zette de deelnemers vier dagdelen lang stevig aan het denken.
De Internationale School voor Wijsbegeerte hing panisch aan de lijn: docent uitgevallen! Of wij die week daarop een groep burgemeesters konden begeleiden bij een gemeenschappelijk gesprek over het hoeden van integriteit binnen hun gemeentes. Wederom bleek Pieter beschikbaar. En na een verkennend gesprek gooide hij het programma om. Met groot succes.
Een oud-student belt:”Kunnen jullie volgende week aanschuiven bij een denksessie over inrichtingsprincipes van de nieuwe organisatie, om de benodigde diepgang te garanderen?” Katja van der Elst is al de eerstvolgende werkdag beschikbaar voor een stevig vooroverleg met de klant. Dat levert zoveel helderheid en denkstof op dat de sessie wordt omgegooid.


Nieuwe website

Graag laten wij u kennis maken met onze vernieuwde website www.hetnieuwetrivium.nl waarmee we tegelijkertijd onze nieuwe huisstijl eer aan doen.

Scholingsaanbod


Meer over ons scholingsaanbod vindt u terug onder het kopje wat wij doen op www.hetnieuwetrivium.nl.

Interviews

De digitale school kent een vaklokaal voor filosofie. 

In dit vaklokaal verscheen onlangs een interview met Erik Boers. Lees hier meer.


Peoplesphere drukte een interview met Erik Boers af:
Denken in een vijandige omgeving. Lees hier meer.

Overtuigen op het werk


Na het lezen van het boek Overtuigen op het werk heeft RANDSTAD Erik Boers ingehuurd om hun potentials te trainen in het voeren van invloedrijke gesprekken. 
Onze contactpersoon, schreef over het boek:

Als het om effectief gebruik maken van je invloed in de context van werk gaat dan is het boek ‘Overtuigen op het Werk’ door Erik Boers en Nico Swaan wat mij betreft een aanbeveling. In het boek weten zij grote thema’s als Communicatie, Vertrouwen en Invloed op een heel herkenbare en logische manier met elkaar in samenhang te brengen. Het biedt je een begrijpelijk, theoretisch kader in combinatie met verschillende, praktische handvatten en hulpmiddelen waarmee je kunt onderzoeken wat je eigen voorkeurstijl is, waar je blinde vlekken zitten en wat je direct kunt verbeteren om je eigen invloed te vergroten en/of effectiever te maken.

Bundel Leergang Vrije ruimte

Naar aanleiding van de bijdragen van de deelnemers aan de junimodule van onze Leergang Vrije ruimte hebben wij op kleine schaal de bundel ‘kiezen, keuzes maken, beslissen’ uitgegeven waarin deze verzameld zijn.

Salonbijeenkomst

Op 13 januari 2012 organiseren wij weer een Salonbijeenkomst waarin we experimenteren met nieuwe praktijkwijzers.
Voor nadere informatie en/of uw aanmelding verwijzen wij u naar info@hetnieuwetrivium.nl.

Human: Durf te denken


Een illustratieve uitzending van Human over het Socratisch Gesprek, met medewerking van enkele leden uit ons netwerk, vindt u terug op de volgende link: 
http://www.human.nl/durftedenken (klik op Socrates).

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Ingmar Heytze droeg enkele stadsgedichten voor en deelde de diploma’s uit bij de afronding van de Leergang Erfgoedfilosofie, waarin wij de reflectie en oefening in Vrije Kunsten verzorgen.

Woorden van de allesvrezer

Dus!Want!En!Maar!
Het arrogantste woord
Is dus. Dus weet
Dat twijfels niet meer hoeven. 

Het redelijkste woord
Is want. Want geeft van alles
De reden aan. 

Plakkerigste woord
Is en. En lijmt
De dingen aan elkaar. 

Het gemeenste woord
Is maar. Maar zet alles weer
Op losse schroeven. 

Uit: Alle goeds van Ingmar Heytze

 

Postbus 490, 5600 AL Eindhoven | telefoon 06 - 4611 8982 | info@hetnieuwetrivium.nl |