Samen Spreken
Samen Denken
Samen Werken

home wie wij zijn wat wij doen en voor wie publicaties contact

Geslaagde retraite "Zwijgen en Spreken" op nieuwe locatie bij de Dominicanen

Lees hier het weblog wat Erik Boers schreef naar aanleiding van zijn retraite met Peter van Hooft.

De eerste keer op retraite. Ik wist niet wat ik mocht verwachten. Deze dagen bleken een verrijking. Het heeft mij nieuwe inspiratie gegeven tot denken en doen. Een mooie verhouding tussen spreken en zwijgen, denken en (proberen) niet (te) denken. De tekst van Aristoteles en onze toevoegingen daarbij helpen mij om systematisch het midden te vinden en waakzaam te zijn op / minder snel te vervallen in oude patronen. Een fijne sfeer met goed gezelschap. 
Floor van den Bergh (Adviseur klimaatadaptatie en stedelijk ontwerper). Buro Bergh

De retraite heeft voor mij zijn 'doel getroffen'. De combinatie van activiteiten gaf mij een gevoel van ‘juistheid’, het onderzoek was nauwkeurig en bestendig. We hebben dit in goede relatie met onszelf gezocht, hebben onszelf onderzocht en ik heb het gevoel dat de morele kwaliteit van de gevonden antwoorden hoog is. Ik ben wijzer geworden over het midden in mijn eigen onderzoek. Ik vond het zéér aangename dagen. In heel goed gezelschap. 
Luuk (psychotherapeut) van stegmann-psychotherapie

We hebben de grenzen van doelgerichtheid in relatie tot een juist midden kunnen onderzoeken. We deden dat middels aandachtsmeditatie, een Socratisch Gesprek en tekststudie. Die combinatie blijkt steeds weer doel te treffen. Daarnaast was het fijn weer eens binnen de muren van een klooster te mogen vertoeven en te kunnen spreken met de bewoners die leven midden tussen klooster en stad, tussen 'vita contemplativa' en 'vita activa'. Zoals een van hen zei: wij leven de 'vita mixta'. Ook wij hadden daar deel aan tijdens onze retraite: 'rondom het doel in het midden'. Met dank aan allen die dit mede mogelijk maakten.
Peter van Hooft, socratisch boeddholoog en retraiteverzorger van aANZet

 
English

15 november 2022: verdediging proefschrift Erik Boers
 
Van weten naar geweten
 
Nieuwsbrief voorjaar 2022
 
De Retraite Zwijgen en Spreken (26 - 28 mei 2022) vindt ook dit jaar online plaats
 
Zorg voor sporters: een balans tussen machteloosheid en vertrouwen
 
Meer nieuws >>
 
 

Het Nieuwe Trivium, filosoferen in organisaties | Nicolaas Beetsstraat 11, 5615 JH Eindhoven | 06 - 5516 6147 | info@hetnieuwetrivium.nl |